пʼятницю, 3 квітня 2020 р.

Про матеріал
2 квітня - Міжнародний день дитячої книги. Це свято встановлено з ініціативи та за ухвалою Міжнародної ради дитячої книги. Дитяча книга відіграє важливу роль у вихованні духовного та інтелектуального рівня нового покоління людства. Датою свята обрано день народження Г.К.Андерсена, великого неперевершеного короля казок, який став одним з найулюбленіших казкарів дітей багатьох поколінь. Сам Г.К.Андерсен казав: "Казка - це те золото, що виблискує вогником в очах дітей". Сьогодні важко уявити, що колись у світі не було книжок для дітей. Витоки дитячої книги входять до епохи, коли в Англії з'явився друкарський верстат і У.Кікстон випустив у 1477р. першу книгу англійською мовою. Серед його числених видань, які, напевно, захоплювали дітей, були байки Езопа і забавний "Роман про Лиса". У 1658р. відомий чеський педагог Ян Каменський опублікував першу книгу з картинками для дітей "Світ чуттєвих речей у картинках" - підручник латинською мовою з гравюрами. А у 1697р. з'явилася перша збірка казок Ш.Перро "Казки моєї матінки Гуски".

Щороку всі бібліотеки світу разом з юними книголюбами відзначають це свято! Книжкові іменини святкують щорічно в день народження данського письменника Ганса Андерсена.
Пропонуємо здійснити невеличкий екскурс у історію дитячої книги. З чого ж все починалося?
  • Джерела дитячої книги входять до епохи, коли в Англії з'явився верстат і у надрукували 1477 р. першу книгу англійською мовою.
  • У 1658 році чеський священик і педагог Ян Коменський опублікував першу книгу для дітей "Світ чуттєвих речей в картинках" - підручник на латині з гравюрами.
  • Протягом XVII століття дітей навчали і виховували в основному за Біблією і книгами релігійного змісту. 
  • XVIII століття подарувало дітям два великих романи - "Робінзон Крузо" Даніеля Дефо і "Подорожі Гуллівера" Джонатана Свіфта. Водночас і дітей, і дорослих однаково захопили видання народних казок, балад.
  • Початок золотого століття дитячої літератури припадає на середину XIX століття. Нарешті, було визнано, що дітям, крім підручників і релігійних творів, потрібні власні книжки!
    Дивно, але література для дітей часто приводила у захват і дорослих. Сама королева Великобританії зачитувалася  твором "Пригоди Аліси в Країні чудес" Льюїса Керрола, насолоджуючись вільною грою фантазії і гумору.
    Двадцяте століття подарувало юним читачам Пітера Пена, Мері Поппінс, Старика Хоттабича, Гаррі Поттера та інших чудових героїв. Але й казки ніхто не скасовував! І саме Ганса Християна Андерсена визнано великим казкарем на всі часи. Дитячі книги вбирають у себе цілий світ: все цікаве, що буває на світі. 








Немає коментарів:

Дописати коментар

      Місячник шкільної бібліотеки 2020 рік «Шкільна бібліотека та екологічна просвіта учнів» Відкриття місячника     «Стартуємо! Місячник...